dimarts, 12 d’abril del 2016

LES ARMES NO EDUQUEN, LES ARMES MATEN.

Comunicat de Justícia i Pau de Girona de denúncia de la presència de l’exèrcit espanyol a l’Expo-Jove


L’objectiu específic de la UNESCO –Organització de les Nacions Unides per a l’Educació i la Ciència- és mantenir la pau i la seguretat per mitjà de l’educació, la ciència i la cultura. En la mateixa Constitució de la UNESCO es diu : “Les guerres neixen en la ment dels homes , i per tant és en la ment dels homes on cal bastir els baluards de la pau”.
Molts països s’han compromès a seguir les recomanacions que ha formulat la UNESCO sobre l’educació per a la comprensió internacional. Les lleis d’educació del nostre país recullen aquestes recomanacions.
Per tant ,no entenem que al Saló de l’Ensenyament o a l’EXPOJOVE s’oferti als joves la sortida militar. Hem de dir les coses pel seu nom i no val a disfressar l’exèrcit com una ONG o cos preparat per accions humanitàries o d’emergència. Sabem que hi ha cossos específicament preparats per aquestes eventualitats ( bombers, protecció civil, etc.) que són molt més eficaços i econòmics.
En tot cas es podria presentar amb finalitats educatives i per despertar consciències un estand on s’exposés l’enorme despesa de l’exèrcit espanyol (més de 41 milions d’euros al dia ) , inversions en projectes megalòmans de nous armaments que han generat un deute de 32.000 milions d’euros, la promoció amb diners públics d’un sector que ven armes a països en conflicte i on es vulneren els drets humans ... *
La despesa del Ministeri de Defensa és superior a les inversions en Cultura, Sanitat, Educació, Foment del Treball o Investigació Civil. Cal prendre consciència d’aquestes dades i demanar que es canviïn les prioritats invertint més en despeses socials. Ja que si les despeses militars s’haguessin retallat o eliminat, no s’haurien retallat les despeses en educació i altres serveis bàsics. L’educació ha de ser realment una prioritat de primer ordre !
Per aquestes i més raons, Justícia i Pau de Girona denuncia i s’oposa a la presència de l’estand de l’exèrcit espanyol a l’Expo-Jove que es durà a terme a la nostra ciutat aquesta setmana dels dies 13 al 17. Demana que tant l’Ajuntament, com la Generalitat facin efectius els seus compromisos de no permetre la presència de l’exercit al Saló de l’Ensenyament. Alhora que ens sumem al Manifest i a les accions que desenvolupi la Plataforma pels Drets Socials de Girona i Salt en el mateix sentit.
Girona, 11 d’abril de 2016



* Per més informació : Centre DELÀS d’estudis de la Pau http://www.centredelas.org/ El Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs va néixer en el marc de Justícia i Pau l’any 1999 com a resultat del treball desenvolupat des de 1988 per la Campanya Contra el Comerç d'Armes (C3A). Des de febrer de 2010 té personalitat jurídica pròpia i treballa com un Centre d'Investigació sobre temes relacionats amb el desarmament i la pau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada