dijous, 22 de novembre del 2012

ENFORTIM LA DEMOCRÀCIA - Consell de Justícia i Pau de Girona

En la proximitat de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 25 de novembre i la commemoració del 64è aniversari de la Declaració dels Drets Humans el 10 de desembre, el Consell de Justícia i Pau de Girona ha cregut important fer una CRIDA a “Enfortir la democràcia”.
Tal com expressa el text del Manifest que fem públic, “la crisi que patim no és només econòmica i social, sinó que també és ètica i de convenciment democràtic. És una crisi del mateix sistema,” i sovint, massa sovint, apreciem el perill d’una reculada democràtica i la temptació de retallades de drets democràtics. Per això Justícia i Pau de Girona adreça aquesta Crida tant a la societat en el seu conjunt com a tots i cadascun dels partits polítics que concorren en aquestes eleccions per enfortir el compromís de tothom en una profunda renovació democràtica, on la participació directa sigui una pràctica habitual i a on el bé comú estigui per damunt dels interessos particulars.


El 10 de desembre del 1948 quan el país vivia i patia un dura dictadura, les Nacions Unides varen proclamar la Declaració Universal dels Drets Humans. Una declaració que volia ser l’ideal comú a assolir per a tots els pobles i nacions. Hagueren de passar 30 anys perquè, ja mort el dictador, aquesta Declaració s’incorporés a la legislació espanyola en plena transició cap a la democràcia. En aquest sentit la nostra democràcia, a diferència d’altres països europeus, és molt tendra; és jove; no té els anys i la tradició que té en altres països propers a nosaltres.

Estem patint una crisi que no és només econòmica i social; també és d’ètica i convenciment democràtic. És una crisi del mateix sistema. Són molts els casos que mostren que cal una renovació democràtica en profunditat. Prometre qui sap què durant la campanya electoral i després no complir-ho o –el que és pitjor- fer el contrari; permetre la corrupció en les esferes públiques; permetre la greu evasió de capitals cap a l’estranger o no perseguir decididament el frau fiscal; permetre que corrin pel carrer estafadors públics i notoris; titllar de nazis els contrincants polítics que han guanyat electoralment, etc. són una mostra de la feblesa de la nostra democràcia. Com ho és la partitocràcia i la manca de referències ètiques en la vida política; i l’incompliment de les lleis aprovades.

Sortosament hi ha experiències que evidencien una voluntat de canvi. L’aparició activa fa més d’un any i les manifestacions dels “indignats amb causa” n’és l’exemple més clar, pel que diuen i per com ho diuen. Unes manifestacions que empenyen a redefinir profundament el marc social, econòmic i cultural en què vivim. Unes manifestacions que han agafat a contrapeu als partits polítics.

Davant de la proximitat de les eleccions del 25 N, de tanta transcendència pel nostre país,i amb motiu de la commemoració dels 64è. aniversari de la Declaració dels Drets Humans Justícia i Pau de Girona fa una crida a recuperar els discurs i la pràctica ètica que és el fonament de la democràcia i que té la base en aquesta Declaració Universal.
En aquest sentit animem a la ciutadania a associar-se per treballar activament i críticament en la construcció d’una societat més democràtica on la participació directa sigui un pràctica habitual. Demanem als partits polítics que bandegin del seu interior els corruptes i que assumeixin i defensin la supremacia de la política per damunt de l’economia i al govern li demanem un retorn al discurs (i a la pràctica) ètica en els marc de la declaració Universal dels Drets Humans que entre altres afirmacions diu que: “Tots els ésser humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets” (art. 1); “Tots són iguals davant la llei i tenen dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei” (art. 7); “Tota persona té dret a una nacionalitat”(art. 15); “Tota persona té dret al treball, a la lliure elecció de la seva ocupació, a condicions equitatives i satisfactòries de treball, i a la protecció contra l’atur” (art. 23); “Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris” (art. 25); “L’educació tendirà al ple desenvolupament de la personalitat humana i a l’enfortiment dels respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals” 
(art. 26).


Girona, 15 de novembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada