dilluns, 4 de gener del 2016

Oïda atenta a les converses infantils - Miquel Àngel Prieto, membre de la Junta de Govern de Justícia i Pau de Barcelona

Peace Games 2010 - Minneapolis Institute of Art
CC BY-NC-SA 2.0
Som en ple període festiu, una ocasió per al descans i per retrobar-nos o dedicar més temps a les persones estimades. La tradició cristiana i altres, presents en les nostres societats, multipliquen els símbols i els gestos adreçats als infants (el tió, Santa Claus, l’Infant Jesús, els Reis d’Orient).

Però, malgrat que les tradicions i l’economia capitalista basada en el consum s’aliïn momentàniament per situar els infants en el centre de l’imaginari social, em pregunto si les actuals tendències socials l’afavoreixen.

Recentment vaig escoltar que una de les principals causes de l’augment del nombre d’accidents de tràfic és la creixent manca d’atenció dels conductors. D’altra banda, en l’anomenada economia del coneixement, el que resulta més difícil de retenir és l’atenció de les persones empleades.

El dèficit d’atenció també s’estén a la relació amb els infants. Ara és molt més habitual veure progenitors o acompanyats i infants entretinguts cadascun amb els seus aparells tecnològics que jugant junts, conversant o gaudint d’un espectacle compartit.

Tanmateix, com reitera cada vegada que té ocasió un dels promotors de la comissió d’infància de Justícia i Pau Barcelona, Jordi Cots, cal escoltar els infants atentament i el seu admirat pedagog, Janusz Korczak, recollia en la declaració de drets de l’infant el de ser pres seriosament.

L’escriptora Marguerite Yourcernar, va afirmar: “Com més envelleixo, més constato que la infantesa i la vellesa, no només s’ajunten sinó que són els estadis més profunds que se’ns dóna per viure: l’essència d’un ésser es revela en ells, abans o després dels esforços, aspiracions i condicions de la vida.” La joventut i l’edat adulta exigeixen la concentració d’esforços i la definició d’opcions.

No perdem aquesta oportunitat. No cal obsequiar-los amb tot tipus de béns materials sinó disposar d’un temps junts viscut plenament. Aquestes estones compartides són els millors regals que ens oferim mútuament, perquè permet als adults redescobrir el món a través de l’admiració i la curiositat, i els infants expressen els seus pensaments i guanyen confiança.

Article publicat a:
http://www.justiciaipau.org/ca/justicia-i-pau/estat-d-opinio/1401-oida-atenta-a-les-converses-infantils

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada