divendres, 12 d’abril del 2013

La Plataforma d’entitats cristianes amb els immigrants presenta a Barcelona l’informe “Atrapados tras las rejas”sobre la situació als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) - Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants



Aquest document de l’ONG Pueblos Unides inclou per primera vegada un informe sobre el CIE Zona Franca de Barcelona, elaborat per un equip de voluntaris de la Plataforma

El proper dilluns 15 d’abril a les 19:30h (C/ Roger de Llúria, 13) es presenta a Barcelona el document “Atrapados tras las rejas” sobre la situació als Centres d’Internament d’Estrangers (CIES) realitzat per l’ONG Pueblos Unidos (del Servei Jesuïta a Migrants) a partir de l’experiència directa al CIE d’Aluche (Madrid). Per primera vegada inclou també un informe sobre la situació al CIE de Zona Franca (Barcelona), elaborat per un equip de voluntaris de la Plataforma d’entitats cristianes amb els immigrants.

L’acte comptarà amb la participació d’Eduard Ibáñez, coordinador de la Plataforma d’entitats cristianes amb els immigrants i director de Justícia i Pau; Joaquim Pons, jesuïta i coordinador del grup de voluntaris CIE Zona Franca; Cristina Manzanedo, advocada de l’àrea jurídica de Pueblos Unidos i coordinadora de l’informe; i Nani Vall-llosera, voluntària que ha visitat interns del CIE Zona Franca.

El grup de voluntaris de Barcelona ha realitzat un total de 220 visites a 55 persones internes i ha acompanyat a algunes de les seves famílies. Cal assenyalar que a Barcelona les entitats socials no poden accedir al CIE i els voluntaris ho han de fer com a particulars durant el torn de visites de familiars i amics. Les dades i observacions que es recullen a partir de l’experiència i que es presentaran durant l’acte són significatives per conèixer quines són les condicions de vida als centres. Una de les principals dificultats són l’absència d’informació i les dificultats per a la comunicació amb l’exterior.

Tot i que d’acord amb el dret internacional, europeu i espanyol, la detenció administrativa als CIE s’hauria d’utilitzar només com a últim recurs, a l’estat espanyol s’utilitza de forma arbitrària. Les ONG denuncien que als centres hi ha privació de drets i que l’internament suposa un fort impacte psicològic als interns i a les seves famílies quan, en molts casos, es tracta de persones que han comès una infracció administrativa però no un delicte. L’informe també recull noms i testimonis concrets que mostren la dimensió humana, el patiment i la injustícia que es troba dins dels CIE.

L’informe complet es pot
 descarregar aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada