El 16 de febrer de 1975, en Franco encara era viu, un grup de gironins es reuniren al Seminari de Girona per crear el Secretariat de Justícia i Pau. Era un col·lectiu plural des del punt de vista polític. Tots demòcrates i militants a favor dels Drets Humans. Una llarga relació de persones que han aportat el seu ferm compromís en fer un país més just i solidari. Alguns d'ells ja no són entre nosaltres, però han deixat una significativa empremta en la societat gironina com en Pere Thió, primer president de Justícia i Pau, en Pepo Delàs, en Benigno Mancebo, i en Modest Prats que aviat farà un any que va morir.
El Secretariat va acollir tothom que volia treballar per la justícia i la pau, les dues condicions per fer una societat més justa i solidària. La primera campanya que varen portar a terme, en col·laboració amb altres col·lectius, va ser a favor de l'abolició de la Pena de Mort. Al llarg d'aquestes quatre dècades n'han seguit d'altres durant els anys de la transició i ja en democràcia. A favor dels Drets Humans, Un Sol Món, La Campanya del 0,7%, Contra el comerç d'armes i a favor del Desarmament, l'Objecció Fiscal, etc. Vàrem obrir el camí per a la creació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i en la promoció i consolidació de l'Agenda Llatinoamericana. I un llarg etcètera. Moltes d'aquestes campanyes continuen tenint sentit i vigència després d'anys de fer-les.
També a l'interior de l'Església ha fet sentir la seva veu en temes com el divorci, l'avortament, l'ensenyament de la religió, l'aplicació dels Drets Humans, el paper dels laics, i la igualtat de la dona,... Sempre amb la voluntat de fer una Església més fidel a l'evangeli.
En alguns casos Justícia i Pau ha pres la iniciativa i en d'altres ha col·laborat en campanyes de diversos grups i entitats democràtiques. Des de sempre Justícia i Pau ha cregut en el treball en xarxa, i ha aportat i ha rebut molt de la Coordinadora d'ONG Solidàries, amb la clara voluntat de promoure una vida digna per a tothom i a tot arreu. En l'actualitat Justícia i Pau de Girona continua fent accions per l'educació per la pau i el desarmament, promoció de les finances ètiques i l'economia solidària, defensa dels drets humans i participació en campanyes pels drets socials, i contribuint a la vivència d'una espiritualitat més en sintonia amb el món actual.
Fent un cop d'ull al moment que vivim tenim el convenciment que ens queda molt camí per fer encara. Estem vivint una involució democràtica amb la recuperació de la cadena perpètua i les retallades de les llibertats individuals i socials, la consolidació d'un atur d'alta intensitat i la pobresa crònica promogudes per una crisi provocada, el rebrot d'actituds xenòfobes i autoritàries que fan ciutadans de primera i ...última, i un insostenible creixement de les desigualtats socials per l'acumulació de la riquesa en unes poques mans. Realitats que generen grans reptes de futur fonamentats en allò que sempre hem cregut essencial -la democràcia, els drets humans i socials..., la justícia i la pau- que tornen a estar en joc però que demanen diferents enfocs i noves respostes.
Al llarg de 40 anys Justícia i Pau ha estat fidel als seus principis i objectius, però en cada etapa s'ha hagut d'anar adequant i innovant per donar resposta als reptes que cada moment planteja. És per això que hem previst la celebració d'aquest 40è aniversari com un procés que duri tot l'any. Que reculli l'energia i el compromís de les persones i les campanyes de tot aquest període, però sobretot ens projecti i ens permeti respondre als reptes de futur que com a entitat i com a societat tenim plantejats.
Des d'aquesta perspectiva, aquestes ratlles volen ser també una invitació a participar en els actes de commemoració del quarantè aniversari i ajudar-nos a marcar el camí de futur i, si així ho creieu, a col·laborar activament en l'assoliment d'aquests objectius. Uns actes que s'aniran anunciant, però que s'iniciaran amb un Memorial a Modest Prats, un dels fundadors de Justícia i Pau, en el 1r aniversari de la seva mort, el proper 8 d'abril a l'església del Carme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada