divendres, 29 de maig del 2015

La pobresa energètica a Les Pedreres - XAVIER MERINO I SERRA, membre de Justícia i Pau

Avui, 10 d'abril, m'ha colpit la notícia publicada en aquest diari amb el títol "Tallen la llum a les 150 persones que viuen a la zona del Pirulí". He trobat que era una notícia brutal. Pot ser veritat? he pensat. I com que ens diuen que cal contrastar la informació, he mirat l'altre diari local i no he sabut veure que en parlés. Però he pensat que una notícia signada amb nom i cognom per la redactora del diari havia de ser certa.

En llegir-la veig que Endesa justifica l'acció perquè "es tracta de cases que es van construir fa més de mig segle sense cap mena de regularització i la majoria de les quals no tenen comptador". I em pregunto si una companyia elèctrica pot tallar el servei a quaranta famílies sense cap avís previ, ni a les persones afectades, ni a l'Ajuntament.
  https://www.flickr.com/photos/miquelduran/ CC BY-NC-SA 2.0

Com pot ser que aquesta actuació sigui legal?

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, amb una rapidesa que cal agrair, negocià amb la companyia i aconseguí que es tornés la connexió a dues cases, una que sí que té comptador (potser l'única?) i una altra on hi viu una persona que necessita respiració assistida.

A social.cat, també avui, hi trobo la notícia que cinc membres del Cos de Bombers de la Generalitat alerten que la pobresa energètica augmenta el risc d'incendis i esmenta casos ben colpidors, com el de la parella d'ancians que morí per inhalació de fums perquè, en no tenir calefacció, s'escalfaven cremant espardenyes. També esmenten, com a molt perilloses, les espelmes que s'han d'utilitzar inevitablement per il·luminar les llars que no disposen de cap altre mitjà. O les estufes de llenya o de gas improvisades. I tot això
també representa un perill greu per a la resta de veïns.

Fa uns dies al blog d'en Jordi Navarro, regidor de la CUP, hi llegia que els beneficis d'Endesa el 2014 van ser de 3.300 milions d'euros (xifra marejadora) i que el 2015 esperen tenir-ne encara més. Mentrestant, a Catalunya, 320.000 famílies pateixen pobresa energètica. I aquestes famílies deuen representar ben bé el 20% de la població.

Cal recordar que l'octubre de 2014 el Tribunal Constitucional, a instàncies del govern de Madrid, va suspendre temporalment, per un termini màxim de cinc mesos, el decret que havia fet la Generalitat de Catalunya a fi d'amortir l'impacte de la pobresa energètica.

Un dels motius que esgrimia el govern del PP era que "tindria repercussió directa sobre els ingressos del sector elèctric". Malgrat que ja ha transcorregut el termini, no he vist que el TC s'hagi pronunciat sobre el tema.

Joan-Carles Mèlich diu que "vivim en un temps de molta moral i molt poca ètica". La legalitat, el conjunt de lleis d'un estat, és un component de la moral social que, almenys en aquest cas, no té en compte les persones i oblida totalment l'ètica. Una legalitat que permet aquestes actuacions no respecta la dignitat dels ciutadans ni, per tant, els Drets Humans.

Sempre havia cregut que la funció dels governs era vetllar pel benestar dels ciutadans i per la seva dignitat, però es veu que no és pas així com funciona la política. Almenys per aquests topants. Quan es publiqui l'article ja es deurà haver resolt el problema. Però no entendré mai que aquestes coses es puguin fer legalment.

DIARI DE GIRONA – 13 d’abril de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada